Pagina opties

Nieuws

Hieronder vindt u het actuele nieuws van gemeente Koggenland. Voor het lezen van oudere berichten van de gemeente gaat u naar koggenland.archiefweb.eu. Onze website wordt dagelijks gearchiveerd door Archiefweb.

 • Aangepaste openingstijden rond feestdagen

  Rond de feestdagen is het gemeentehuis op een aantal dagen gesloten.

  Lees verder
 • Verkiezing Europees Parlement op 23 mei

  Op donderdag 23 mei is in Nederland de Europese Parlementsverkiezing. Alle kiesgerechtigde inwoners hebben op hun huisadres een stempas ontvangen.

  Lees verder
 • Inloopavond subsidiebeleid 22 mei a.s.

  Het subsidiebeleid verandert een klein beetje. De subsidie aan gymnastiekverenigingen wordt verhoogd, subsidie ten behoeve van evenementen met een bovenlokale uitstraling wordt weer mogelijk gemaakt en knelpunten die verenigingen hebben aangedragen, worden beoordeeld. Op woensdag 22 mei organiseren wij een open inloopavond over het nieuwe subsidiebeleid, tussen 19:30 en 20:30 uur op het gemeentehuis.

  Lees verder
 • Gemeenteraad neemt besluit over openbare ruimte, parkeer en verkeer rondom kindcentrum Avenhorn

  De plannen voor het nieuwe kindcentrum Avenhorn krijgen steeds meer vorm! Op 20 mei behandelt de gemeenteraad voorstellen voor de inrichting van de openbare ruimte, parkeren en verkeer. Ook wordt dan het bestemmingsplan gewijzigd. Om de maatregelen uit te kunnen voeren wordt een budget gevraagd van € 3.2 miljoen.

  Lees verder
 • Urgentie aanvragen huurwoning

  Heeft u dringend woonruimte nodig? Dan kunt u urgentie aanvragen voor een huurwoning.

  Lees verder
 • Wijziging openingstijden gemeentehuis en werken op afspraak

  Per 1 juni wijzigen de openingstijden van het gemeentehuis. Inwoners en ondernemers kunnen vanaf dan twee avonden in het gemeentehuis terecht: op maandagavond en donderdagavond is het gemeentehuis tot 19:00 uur geopend. Nieuw is ook dat er een afspraak moet worden gemaakt, ook voor het aanvragen van een reisdocument, rijbewijs op uittreksel. Documenten ophalen kan wel nog zonder afspraak.

  Lees verder
 • Koninklijke onderscheiding voor vier Koggenlanders

  Vier Koggenlanders ontvingen vanmorgen, nadat zij met een smoesje naar het gemeentehuis waren 'gelokt', een Koninklijke onderscheiding. Burgemeester Franx mocht een Koninklijke onderscheiding uitreiken aan:

  • Mevrouw P.M. Neefjes-Jonker (Nel) uit Obdam
  • De heer C.S.M. Conijn (Kees) uit De Goorn 
  • De heer C.R. Bijman (Cees) uit Berkhout
  • De heer J.J.H. Koning (Bob) uit De Goorn
  Lees verder
 • Drugs en wapens gevonden in Obdam, panden gesloten

  Op dinsdag 23 april 2019 om 12:00 uur heeft burgemeester Jan Franx een woning en een bedrijfspand in Obdam voor zes maanden gesloten. In de woning heeft de politie honderden Xtc-pillen aangetroffen, en daarbij ook envelopjes met cocaïne, plastic zakken met henneptoppen en vijf wapens. In het bedrijfspand is een hennepkwekerij aangetroffen.

  Lees verder
 • Help uw kind bij het maken van zelfstandig gezonde(re) keuzes

  Als gemeente willen wij een methode ontwikkelen om kinderen te helpen bij gezonde keuzes. Daarom vragen wij ouders met kinderen tussen de 6 en 12 jaar mee te doen aan een wetenschappelijk onderzoek. Door mee te doen, leren ouders direct hoe zij hun kind(eren) kunnen helpen bij het maken van gezonde(re) keuzes. Een win-winsituatie!

  Lees verder
 • Bloemenstroken op 12 locaties in Koggenland

  Dit voorjaar gaat gemeente Koggenland op maar liefst 12 locaties stroken met fleurige bloemenmengsels creëren. De locaties zijn al geploegd en binnenkort worden deze gefreesd en ingezaaid.

  Lees verder
 • Trots op onze inwoners die hebben deelgenomen aan de Special Olympics

  Remy Treffers, Lisa de Boer en Sabine Leek hebben meegedaan aan de Special Olympics in Abu Dhabi en alle drie een medaille binnengesleept met hun prestaties.

  Lees verder
 • 4 Meiherdenkingen Koggenland

  Op zaterdagavond 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats. In de gemeente Koggenland hebben wij in de dorpen Berkhout, Obdam, Spierdijk en Ursem een 4 meiherdenking. Het zijn korte, openbare bijeenkomsten waar iedereen welkom is. Alle bijeenkomsten eindigen met een kranslegging.

  Lees verder
 • Succes dorpsgesprekken: Koggenland nóg mooier

  Maar liefst 654 inwoners praatten mee over de toekomst van hun dorp en 188 inwoners staken daarna de handen uit de mouwen om hun dorp nóg mooier te maken. Het college kijkt terug op een succesvolle reeks dorpsgesprekken de afgelopen twee jaar. Er vonden 12 dorpsgesprekken plaats, waaruit 48 doe-teams ontstonden.

  Lees verder
 • Hoe gaat u om met iemand met dementie? Leer het in een korte online training.

  Met de veroudering van de Nederlandse bevolking neemt ook het aantal mensen met dementie toe. Dit geldt ook voor Koggenland en daarom willen wij een dementievriendelijke gemeente worden. Dementie heeft verstrekkende gevolgen voor degene die het overkomt en voor zijn of haar naasten. De gemeente wil Koggenlanders voorbereiden op deze veranderende samenleving, zodat inwoners weten hoe om te gaan met iemand met dementie. Daarom stellen wij een gratis online training beschikbaar voor alle inwoners.

  Lees verder
 • Jan Franx nieuwe burgemeester Koggenland

  Per 8 april treedt de heer Jan Franx aan als waarnemend burgemeester van de gemeente Koggenland. De commissaris van de Koning Arthur van Dijk heeft de heer Franx maandagavond 1 april benoemd. De heer Franx kent het Westfriese goed, hij is getrouwd in De Goorn, woont in Enkhuizen en is daar ook tien jaar wethouder geweest. Momenteel is hij wethouder van de gemeente Gooise Meren.

  Lees verder
 • Oeverzwaluwwand geplaatst in Obdam: doe mee aan de fotoactie

  Update: de winnaar van de fotowedstrijd is bekend. Op zondag 7 april is de oeverzwaluw gespot door meneer Haring. Op het rechter paneel is, als je goed kijkt, een oeverzwaluw en schaduw te zien. Meneer Haring ontvangt binnenkort zijn prijs, wij feliciteren hem met de winnende foto. De fotowedstrijd is nu gesloten.

  Heeft u al een oeverzwaluw gespot bij de nieuwe oeverzwaluwwand? Deze is in het waterbekken in de waterberging Weijdemeer van Obdam geplaatst.

  Lees verder
 • Tot 1 mei Kinderkoggenfonds aanvragen

  Kleding of nieuwe schoolspullen kopen, lidmaatschap van een vereniging, trakteren bij een verjaardag. Voor veel kinderen is dit heel gewoon, maar dit geldt helaas niet voor alle kinderen. Er zijn ook kinderen die in armoede opgroeien. De gemeente Koggenland heeft een speciaal ‘Kinderkoggenfonds’ om ervoor te zorgen dat álle kinderen kunnen meedoen. Dit fonds bestaat uit een extraatje in de vorm van VVV cadeaukaarten ter waarde van 150 euro en een budget voor maatwerk. De cadeaukaarten kunnen tot 1 mei worden aangevraagd.

  Lees verder
 • Impressie afscheid burgemeester Posthumus

  Burgemeester Posthumus nam dinsdag 26 maart tijdens een buitengewone raadsvergadering afscheid van de raad en collega bestuurders. 's Avonds waren inwoners en ondernemers aanwezig om afscheid van hem te nemen.

  Lees verder
 • Gezocht Koggenlands lid cliëntenraad WerkSaam Westfriesland

  De cliëntenraad zet zich actief in voor de belangen van ruim 3000 cliënten en medewerkers van de sociale werkvoorziening.

  Lees verder
 • Koninklijke onderscheiding voor brandweervrijwilliger Marco Dolfing uit Berkhout

  Burgemeester Posthumus verraste zaterdagmiddag 23 maart brandweervrijwilliger Marco Dolfing uit Berkhout met een Koninklijke onderscheiding. Dit gebeurde tijdens zijn afscheid als postcommandant in Café de Ridder in Berkhout. Hij ontving deze onderscheiding als waardering voor zijn 30 jaar lange inzet als brandweervrijwilliger.

  Lees verder
 • Tegel eruit, plant erin: steentje bijdragen aan een groene wereld

  Iedereen kan eenvoudig een steentje bijdragen aan een groenere leefomgeving: tegel eruit, plant erin. Tuinen krijgen zo niet alleen meer sfeer, maar zijn ook beter bestand tegen de gevolgen van klimaatverandering.

   

  Lees verder
 • Procedure nieuwe burgemeester stopgezet

  De Commissaris van de Koning heeft donderdagmiddag 21 maart bekend gemaakt dat de procedure voor de nieuwe burgemeester van Koggenland vroegtijdig is stop gezet. Dit betekent dat er op korte termijn geen nieuwe burgemeester wordt benoemd. De Commissaris van de Koning is nu in gesprek met de fractievoorzitters om te voorzien in een waarnemend burgemeester.

  Lees verder
 • Heeft u een duurzame woning? Doe mee aan de Duurzame Huizenroute!

  De Westfriese gemeenten (Drechterland, Enkhuizen, Hoorn, Koggenland, Medemblik, Opmeer en Stede Broec) organiseren op zaterdag 25 mei de eerste Westfriese Duurzame Huizenroute.

  Lees verder
 • Aanpak adresfraude loont

  De gemeente Koggenland ontvangt elke maand een lijst met adressen waar mogelijk de registratie niet klopt. Dit kan duiden op fraude, bijvoorbeeld met uitkeringen of toeslagen, of om boetes, schulden en opsporing te ontwijken. Ook kan het zijn dat onbewust verkeerde informatie is doorgegeven aan de gemeente, bijvoorbeeld als iemand vergeten is een verhuizing door te geven. Afgelopen jaar zijn 28 adressen onderzocht. In 86% van de gevallen is er daadwerkelijk een misstand aangetroffen.

  Lees verder
 • College en leerlingen De Caegh plantten fruitboomgaard aan in Obdam

  Koggenland vierde Nationale Boomfeestdag 2019 op een bijzondere manier. Woensdag 13 maart werd voor bassischool De Caegh in Obdam een fruitboomgaard aangeplant. Burgemeester en wethouders van gemeente Koggenland en leerlingen van De Caegh staken, onder begeleiding van de buitendienst, de handen uit de mouwen en plantten de eerste fruitboom. Vanwege het slechte weer worden de andere 32 fruitbomen later deze maand door de leerlingen en buitendienst geplant.

  Lees verder
 • Iets verloren of iets gevonden? Ga naar www.verlorenofgevonden.nl

  Gemeente Koggenland is aangesloten op www.verlorenofgevonden.nl. Deze landelijke website helpt inwoners van meer dan 250 gemeenten hun verloren voorwerpen terug te vinden.

  Lees verder
 • Bernadetteschool Zuidermeer start met afval scheiden op school

  Wethouder Caroline van de Pol gaf maandag 4 maart met leerlingen van de Bernadetteschool in Zuidermeer het startsein voor ‘Afval scheiden en zwerfafval opruimen ’. Samen met leerlingen deponeerde ze afval in de juiste afvalbak voor plastic, gft en restafval. Ook liet zij met haar eigen rugtas, gemaakt van gerecycled kunststof, de leerlingen zien dat de mogelijkheden van recyclen groot zijn.

  Lees verder
 • Waardevolle tips voor Kindcentrum Avenhorn

  Grote belangstelling tijdens de inloopavond van het Kindcentrum Avenhorn op 27 februari 2019. Tijdens de inloopavond konden aanwezigen zien hoe het gebouw er ongeveer uit komt te zien en hoe het buitenterrein wordt ingericht.

  Lees verder
 • Opgeven voor de Goede Doelen Uitdaging 2019

  Ook dit jaar organiseert het Jongerenwerk van de gemeente Koggenland de Goede Doelen Uitdaging, waarbij jongeren zich door middel van een actie in groepen inzetten voor het goede doel. Beloning is een dagje Walibi. Opgeven kan tot uiterlijk 3 april.

  Lees verder
 • Binnenkort bij u op de deurmat: geldkrant

  In samenwerking met het NIBUD brengt gemeente Koggenland een geldkrant uit. Deze krant valt de komende weken bij alle huishoudens op de deurmat.

  Lees verder
 • Annulering raadsvergadering 13 februari 2019 over aanbeveling kandidaat burgemeesterschap

  De raadsvergadering van vanavond 13 februari 2019 van 20:30 is geannuleerd. Tijdens deze vergadering zou de aanbeveling voor de kandidaat voor het burgemeesterschap van Koggenland bekend worden gemaakt. De vertrouwenscommissie heeft echter meer tijd nodig voor haar werkzaamheden. U wordt geïnformeerd, zodra een nieuwe datum bekend is.

 • Pas op voor oplichting via WhatsApp

  Steeds vaker worden mensen via WhatsApp opgelicht. Het is simpel om geld af te troggelen door je voor te doen als vriend of familielid. Dit doen oplichters dan ook: ze nemen het WhatsApp account over van iemand die je goed kent en vragen om geld over te maken.

  Lees verder
 • Grosthuizen steekt de handen uit de mouwen

  Zowel jong als oud is aanwezig. De zaal is gevuld met veertig inwoners, die uiteindelijk met 48 ideeën kwamen tijdens het dorpsgesprek in Grosthuizen. Inwoners uit Grosthuizen zijn betrokken bij het dorp en helpen graag om het dorp nóg mooier te maken. Ze zijn tevreden en waarderen vooral de rust. Toch zijn er nog wensen, zoals het nog mooier maken van het Buutschoterpad met bloemen en planten en een picknicktafel halverwege. En meer sport en spelvoorzieningen.

  Lees verder
 • Eerste glasvezelkabel gelegd

  Na een intensieve en succesvolle vraagbundeling was het moment eindelijk daar. In Obdam ging op dinsdag 18 december symbolisch de eerste schop in de grond om de aanleg van het glasvezelnetwerk in Koggenland af te trappen. E-Fiber en het college van burgemeester en wethouders  hebben dit mooie moment samen gevierd. Begin januari starten de werkzaamheden in Obdam, daarna volgen de andere dorpen.

  Lees verder
 • Burgemeester sluit woning met drugs in Avenhorn

  Op maandag 10 december heeft burgemeester Posthumus besloten om een koopwoning in Avenhorn voor drie maanden te sluiten, omdat hier 210 hennepplanten zijn aangetroffen. Op vrijdag 14 december vindt de sluiting plaats. De planten zijn in beslag genomen en de woning is veilig gesteld. De verdachten zijn verhoord.

  Lees verder
 • Zorgverzekering voor inwoners met een laag inkomen en hoge zorgkosten

  De gemeente biedt in samenwerking met Univé een collectieve zorgverzekering aan voor inwoners met een laag inkomen, ook wel de gemeentepolis genoemd. Heeft u altijd hoge zorgkosten, dan kan het voor u interessant zijn om de gemeentepolis bij Univé af te sluiten.

  Lees verder
 • Sollicitanten burgemeestersvacature

  In totaal hebben 15 personen gesolliciteerd voor burgemeester van Koggenland. Dit zijn 9 mannelijke en 6 vrouwelijke kandidaten. Van deze kandidaten hebben/hadden 11 personen een (fulltime) fnctie in het (lokaal) openbaar bestuur en 4 personen hebben/hadden een functie daarbuiten. De Commissaris van de Koning selecteert een aantal kandidaten die voldoen aan de profielschets.

  Het proces ziet er daarna als volgt uit:

  • Een afvaardiging van de gemeenteraad voert de sollicitatiegesprekken;
  • De beste twee kandidaten worden besproken in de gemeenteraad. Dit gebeurt in een besloten vergadering;
  • De gemeenteraad beveelt vervolgens twee kandidaten aan. De kandidaat die op nummer 1 staat, moet volgens de gemeenteraad de nieuwe burgemeester worden. Alleen deze naam wordt bekend gemaakt;
  • De Commissaris van de Koning stuurt deze aanbeveling met zijn advies naar de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties;
  • De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties voert ook nog een gesprek met de kandidaat. Uiteindelijk draagt de Minister de kandidaat voor aan de Koning, die de burgemeester benoemt.
  • De Commissaris van de Koning beëdigt de nieuwe burgemeester in de gemeente Koggenland tijdens een openbare vergadering.

  In april heeft u dus waarschijnlijk een nieuwe burgemeester. Natuurlijk neemt burgemeester Posthumus voor die tijd afscheid van u. Wij houden u op de hoogte.

 • Op naar een dementievriendelijke gemeente

  Op woensdag 19 september ondertekende wethouder Bijman een convenant met Alzheimer Nederland voor een dementievriendelijke gemeente. De bedoeling is om in Koggenland een samenleving te creëren waarin iedereen dementie herkent en accepteert: van bakker en buurman tot sportclub en wijkagent. Een samenleving waarin mensen met dementie gewoon boodschappen doen, hun bankzaken regelen, naar hun vereniging gaan of de bibliotheek of een museum bezoeken. En waarin de gemeenschap hen een handje toesteekt wanneer zij het even niet meer weten.

  Lees verder