Pagina opties

Nieuws

Hieronder vindt u het actuele nieuws van gemeente Koggenland. Voor het lezen van oudere berichten van de gemeente gaat u naar koggenland.archiefweb.eu. Onze website wordt dagelijks gearchiveerd door Archiefweb.

 • Nederland zet grote stap: bijna alles kan op anderhalve meter

  Het vaccineren tegen corona gaat hard. Er zijn al ruim 13 miljoen prikken gezet. Bijna 5 miljoen mensen zijn nu volledig gevaccineerd, ruim 4 miljoen mensen hebben hun eerste prik gehad.  Medio juli iedereen die gevaccineerd wil worden een eerste en vaak ook een tweede vaccinatie heeft gehad. We zien dit terug in de besmettingscijfers en in het aantal mensen dat met Covid-19 in het ziekenhuis zijn opgenomen. Deze cijfers dalen nu snel. 

  Lees verder
 • Werkbezoek Dijklander ziekenhuis

  Op donderdag 15 juni bracht burgemeester Bonsen een kennismakingsbezoek aan het Dijklander ziekenhuis in Hoorn. Tijdens dit bezoek is ook gesproken  over de nafase van de coronapandemie. De druk op de zorg is nog niet voorbij: nu de ergste coronadrukte geweken is, staat het Dijklander ziekenhuis voor de opgave om achtergestelde zorg op te pakken. Het personeel wordt desondanks aangespoord om vakantie te nemen, op adem te komen.

  Lees verder
 • Open, tenzij: vanaf 5 juni met voorwaarden bijna alles open

  Er worden nu snel steeds minder mensen met corona in het ziekenhuis opgenomen. En het aantal mensen dat gevaccineerd wordt, stijgt hard. Daarom is besloten stap 3 van het openingsplan een paar dagen eerder te zetten. Per zaterdag 5 juni zijn de meeste locaties in ons land open onder voorwaarden. Met coronatoegangsbewijzen kan er voor sommige activiteiten meer, zoals meer bezoekers. 

  Lees verder
 • Gemeente steunt horeca én minima met actie

  Wethouders Bijman en Van Dolder met de post klaar voor verzending

  We kunnen gelukkig steeds meer, zoals een terrasje pakken en lekker hapje eten buiten de deur. De gemeente Koggenland wil de horecaondernemers ook nu nog graag steunen, want de lastige tijd is nog niet voorbij. Om bezoek aan de lokale horeca te stimuleren én gelijk de minima in de gemeente een extraatje te bieden, heeft de gemeente die groep inwoners horecavouchers aangeboden. Deze vouchers zijn tot eind van het jaar te besteden bij verschillende horecagelegenheden in de gemeente. Wethouders Rosalien van Dolder en Win Bijman hebben er vandaag persoonlijk voor gezorgd dat alle vouchers met de post zijn verzonden.

  Lees verder
 • Zilveren penning uitgereikt aan redders in nood

  Links de heer Van de Kamp, geheel rechts de heer Van der Velden. In het midden locoburgemeester Bijman.

  Vrijdag 28 mei ontvingen Kees van der Velden (Wognum) en Marco van de Kamp (Arnhem) uit handen van locoburgemeester Win Bijman een zilveren penning en oorkonde. Deze penning en oorkonde werd hen aangeboden door de Koninklijke Nederlandse Bond tot het Redden van Drenkelingen (KNBRD).

  Lees verder
 • Webinars en workshops tijdens Week voor de Gezonde Jeugd

  Samen gezond gewoon maken, zodat kinderen en jongeren kunnen opgroeien in een gezonde omgeving: thuis, op school, in de buurt, tijdens het sporten, in hun vrije tijd of op het werk. Dat is het doel van de Week voor de Gezonde Jeugd, van 7 tot en met 11 juni. Gemeente Koggenland organiseert deze week meerdere activiteiten, zoals een steentjes-zoekactie, online bijeenkomsten, webinars en online koken.

  Lees verder
 • Bekendmaking noodverordening Ursem

  Gedurende dit Pinksterweekend is er een ernstige vrees voor wanordelijkheden in Ursem. Daarom heeft de burgemeester van Koggenland een noodverordening vastgesteld. De noodverordening is per direct van kracht en geldt tot en met maandag 24 mei 2021 (23:59 uur).

  Lees verder
 • Samenkomst in Ursem beëindigd

  In het dorp Ursem is op vandaag (23 mei) een noodverordening afgekondigd. De reden hiervoor is dat de burgemeester op grond van signalen van politie en burgers berichten heeft ontvangen dat er rekening gehouden moet worden met ernstige vrees voor wanordelijkheden in Ursem.

  Lees verder
 • Studieplekken voor jongeren

  Uit gesprekken met jongeren is gebleken dat jongeren behoefte hebben aan een plek om in rust te kunnen studeren. Op een rustige plek thuis studeren blijkt niet voor iedereen mogelijk. Ook geven jongeren aan zich thuis lastiger te kunnen concentreren. Aanleiding voor de gemeente om studieplekken te creëren voor jonge Koggenlanders.

  Lees verder
 • Ga jij ook voor blikvrij?

  Blikjes op de grond zijn vies en schadelijk voor de natuur. Ze kunnen ook dodelijk zijn voor dieren. Vooruitlopend op de introductie van statiegeld op blik, roepen jongeren met de campagne ‘Ga jij ook voor blikvrij?’ iedereen op om geen blikjes meer op de grond te gooien. Want ieder blikje in de natuur is er één te veel.

  Lees verder
 • Gemeente Koggenland overweegt zelf realiseren zonneweide Jaagweg

  Op maandag 10 mei vraagt het college de gemeenteraad een positieve grondhouding aan te nemen ten aanzien van het zelf ontwikkelen van de zonneweide Jaagweg. Dit voorstel komt voort uit een aangenomen motie van de raad in 2019, om de mogelijkheden voor een eigen energiebedrijf te onderzoeken en het voornemen van de provincie om de zonneweide te realiseren. Met een positieve grondhouding van de gemeenteraad, kan het college de nodige stappen zetten. Zoals in gesprek gaan met de provincie als eigenaar van de grond.

  Lees verder
 • Koninklijke Onderscheiding voor drie Koggenlanders

  Van links naar rechts de heer De Boer, de heer Vlaar en de heer Otten

  Drie Koggenlanders hebben op maandag 26 april een Koninklijke Onderscheiding ontvangen van burgemeester Monique Bonsen. De burgemeester verraste de gedecoreerden met een bezoek en bedankte hen voor hun waardevolle inzet. De heer John de Boer uit Ursem, de heer Leo Vlaar uit Obdam en de heer Koos Otten uit Zuidermeer werden alle drie benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau.

  Lees verder
 • Stap 1: winkels en terrassen deels open, einde avondklok

  Steeds meer mensen krijgen een vaccinatie tegen corona, waardoor snel minder mensen ziek zullen worden. De verwachting is dat het aantal nieuwe ziekenhuisopnames gaat afnemen. De samenleving stap voor stap openen is niet zonder risico’s. Maar het kabinet kijkt ook naar het maatschappelijke en economische belang. Daarom neemt het kabinet de eerste voorzichtige stap in het openingsplan op 28 april.

  Lees verder
 • Koggenland maakt keuzes om begroting sluitend te krijgen

  De gemeente verwacht vanaf 2022 een begrotingstekort van € 2 miljoen. De gemeenteraad heeft van het college een ombuigingsvoorstel ontvangen, waarin keuzes worden voorgesteld die gericht zijn op bezuinigingen mét het behoud van voorzieningen, subsidies voor verenigingen en toekomstgericht investeren. Dit voorstel is het resultaat van een gezamenlijk traject met inwoners, gemeenteraad en kritisch onderzoek naar mogelijkheden binnen de eigen organisatie.

  Lees verder
 • Wethouder Van Dolder geeft startsein bouw fase 3C Buitenplaats De Burgh

  Op dinsdag 23 maart kwamen in alle vroegte wethouder Rosalien van Dolder, de heer Peter Langeberg van Zeeman Vastgoed, mevrouw Karin Zeeman van Zeeman Makelaars en Johan Wit van Aannemingsbedrijf Wit Wognum bij elkaar op de bouwplaats in De Goorn.

  Lees verder
 • Maatregelen tegen corona blijven gelden

  De besmettingen met het coronavirus nemen toe. Het aantal coronapatiënten op de intensive care (ic) stijgt. De derde golf begint zichtbaar te worden. Daarom wordt het huidige pakket maatregelen verlengd. Eén maatregel wordt iets aangepast: vanaf 31 maart gaat de avondklok een uur later in; om 22.00 uur. Daarnaast kijkt het kabinet naar het gebruik van zelftesten in het onderwijs. Voor het hoger onderwijs is het streven dat studenten straks weer 1 dag per week les op locatie kunnen volgen. Dit kan op zijn vroegst 26 april.

  Lees verder
 • Gratis compost afhalen

  Inwoners van de gemeente Koggenland kunnen op vrijdag 26 maart van 11.30 tot 15.30 uur gratis compost afhalen bij het gemeentelijk depot in Berkhout. De compost kan worden opgehaald met een auto met aanhanger.

  Lees verder
 • Verdere verruiming lockdown nog niet verantwoord

  Nog steeds raken te veel mensen besmet met het coronavirus. Ook de druk op ziekenhuizen is nog te hoog. Daarom gaat het kabinet nu niet verder versoepelen, dat zou niet verantwoord zijn. We houden vast aan de maatregelen waarvan we zien dat ze werken. Wel worden er kleine correcties gedaan op een aantal al bestaande maatregelen. Ook kijkt het kabinet vooruit. Vanaf 31 maart is er mogelijk, als de cijfers het toelaten, meer ruimte voor versoepeling.

  Lees verder
 • WMO-vervoer voor ouderen naar priklocaties

  Lees verder
 • Gezinnen helpen gezinnen

  Overbelaste gezinnen kunnen sinds januari een beroep doen op de stichting Buurtgezinnen. Deze stichting koppelt gezinnen die het zwaar hebben (de zogenoemde vraaggezinnen) aan gezinnen in de buurt die ondersteuning willen bieden (steungezinnen). Hierdoor krijgen kinderen extra aandacht en worden ouders even ontlast.

  Lees verder
 • Vragen over veiligheid coronavaccinatie

  Is het coronavaccin veilig? Zijn er bijwerkingen? Kan ik na de vaccinatie alsnog corona krijgen? Lees hier de antwoorden op veel gestelde vragen over de veiligheid en betrouwbaarheid van het coronavirus.

  Lees verder
 • Op zoek naar nabestaanden van verzetsheld Biallosterski

  De gemeente Koggenland en het Comité 4 en 5 mei Obdam willen graag in contact komen met de nabestaanden van verzetsheld Tobias Biallosterski. Samen met het Comité werkt de gemeente aan de vernieuwing van het oorlogsmonument in de Burgemeester Dekkerstraat in Obdam. Het huidige monument bevat een gedenkplaat voor de verzetsheld Johan Hellema. Op het vernieuwde gedenkteken wordt naast Hellema ook Biallosterski herdacht.

  Lees verder
 • Gemeentehuis oranje verlicht

  Het gemeentehuis van Koggenland wordt tussen 25 november en 10 december iedere avond oranje verlicht. Hiermee vraagt de gemeente aandacht voor Orange the World, een internationale campagne tegen geweld tegen vrouwen.

  Lees verder
 • Burgemeester Bonsen vraagt ‘aandacht voor elkaar’

  Het kabinet heeft de coronamaatregelen verder aangescherpt, omdat het virus zich in hoog tempo blijft verspreiden. Het naleven van deze maatregelen is de enige mogelijkheid om het coronavirus onder controle te krijgen, zegt burgemeester Monique Bonsen. Ze roept inwoners op vol te houden en elkaar te steunen.

  Lees verder
 • Afscheid burgemeester Franx

  Op 23 september neemt waarnemend burgemeester Jan Franx afscheid van de gemeente Koggenland. Franx denkt met veel genoegen terug aan de afgelopen anderhalf jaar. “Ik ben blij met de open houding van de inwoners van Koggenland en de steun die ik van hen heb gekregen.”

  Lees verder
 • Samenwerking tegen drugslabs

  Op 2 september vond in De Goorn de aftrap plaats van het regionale project ‘Veilig buitengebied’, een initiatief van samenwerkende gemeentes en organisaties voor criminaliteitspreventie. Doel van het project is het terugdringen van locaties die aantrekkelijk zijn voor de productie van drugs.

  Lees verder
 • Meer vraag naar buurtbemiddelaars

  De Bemiddelingskamer is op zoek naar buurtbemiddelaars die helpen bij het oplossen van burenruzies. Sinds de invoering van de coronamaatregelen is het aantal burenruzies in Koggenland sterk toegenomen. Daardoor wordt steeds vaker een beroep gedaan op bemiddelaars.

  Lees verder
 • Lokale en regionale aannemer gecontracteerd voor realisatie kindcentrum Avenhorn

  Ondanks de coronacrisis volgen de bouwactiviteiten voor het kindcentrum in Avenhorn elkaar snel op. Begin april is Heibedrijf Vroom gestart met het heiwerk. Afgelopen week is gestart met het graven van de bouwput. Vorige week zijn de overeenkomsten getekend met de bouwkundig aannemer Hecon Bouwgroep uit de Goorn en installatiebureau Rutgers uit Oostenblokker. Wethouder Bijman benadrukte tijdens het ondertekenmoment het feit dat het lokale en regionale aannemers zijn die gecontracteerd zijn voor de realisatie van het kindcentrum.

  Lees verder
 • Bouw Kindcentrum Avenhorn gestart

  De eerste paal van het nieuw te bouwen Kindcentrum Avenhorn aan de Buitenroede is de grond in! Op donderdag 9 april vond het officiële eerste paalmoment plaats. De bouw van het kindcentrum loopt door tot de zomer van 2021.

  Lees verder
 • Ontwerp Kindcentrum klaar: meer ruimte voor bewegend leren

  Het ontwerp voor het Kindcentrum in Avenhorn is afgerond. Opvallend zijn de moderne technieken in het aanstaande Kindcentrum, zoals een digiwand die gamen en sporten met elkaar verbindt.  Naar verwachting geeft het college in de loop van deze maand groen licht voor de start van de bouw.

  Lees verder
 • Gemeenteraad neemt besluit over openbare ruimte, parkeer en verkeer rondom kindcentrum Avenhorn

  De plannen voor het nieuwe kindcentrum Avenhorn krijgen steeds meer vorm! Op 20 mei behandelt de gemeenteraad voorstellen voor de inrichting van de openbare ruimte, parkeren en verkeer. Ook wordt dan het bestemmingsplan gewijzigd. Om de maatregelen uit te kunnen voeren wordt een budget gevraagd van € 3.2 miljoen.

  Lees verder