Pagina opties

Nieuws

Hieronder vindt u het actuele nieuws van gemeente Koggenland. Voor het lezen van oudere berichten van de gemeente gaat u naar koggenland.archiefweb.eu. Onze website wordt dagelijks gearchiveerd door Archiefweb.

 • Een laadpaal, toegankelijk trottoir of betere verlichting? Het wordt aangepakt in Spierdijk.

  Vorig jaar is in Spierdijk een dorpsgesprek georganiseerd. Tijdens die avond hebben inwoners besproken wat zij willen ondernemen om het dorp levendig te houden. Er werden ook vragen gesteld over verkeer, borden en een fietspad.

  Lees verder
 • Veel input voor Koggenlands Sportakkoord

  Op woensdag 30 oktober verzamelde een grote groep vertegenwoordigers van sportclubs, politiek en het sociaal domein zich in het gemeentehuis. De groep kwam bijeen om zich te laten informeren over het Koggenlands Sportakkoord en om input te leveren voor de invulling ervan.

  Lees verder
 • ‘Kijk niet weg’: Hoe praat ik met mijn kind over drank en drugs?

  Onder de naam ‘Kijk niet weg’ organiseert de gemeente Koggenland drie bijeenkomsten over drank- en drugsgebruik onder jongeren. De bijeenkomsten bieden ouders handvatten om met hun kinderen in gesprek te gaan over drank en drugs. Brijder Verslavingszorg en de stichting Moedige Moeders zijn aanwezig om kennis en advies te delen.

  Lees verder
 • Zorgen over alcoholgebruik minderjarigen

  In Koggenland is 62 procent van de minderjarigen de afgelopen maand dronken geweest, zo blijkt uit recent onderzoek. Het gebruik van harddrugs is onder jongeren gestegen van 26 procent in 2017 tot 32 procent in 2019. Alarmerende cijfers, vindt wethouder Win Bijman. “Ouders hebben een belangrijke taak om hier verandering in aan te brengen.”

  Lees verder
 • Hoe zien Koggenlanders de toekomst?

  Start direct de enquête

  Een leefomgeving waarin iedereen prettig kan wonen, werken en recreëren, dat wil toch iedereen? Daarom werkt Koggenland aan een Omgevingsvisie. In de Omgevingsvisie wordt vastgelegd hoe we in de toekomst omgaan met belangrijke thema’s zoals wonen, duurzaamheid, gezondheid, economie en recreatie. Inwoners spelen belangrijke rol bij de invulling van de Omgevingsvisie.

  Lees verder
 • Balie Burgerzaken vrijdag 22 november gesloten

  Op vrijdag 22 november is de balie Burgerzaken de hele dag gesloten vanwege technische werkzaamheden die niet ‘s avonds of in het weekend uitgevoerd kunnen worden.

  Lees verder
 • Koggenland zoekt vrijwilliger en sporter van het jaar

  Op maandag 6 januari 2020 vindt de Nieuwjaarsontmoeting plaats. Dit is traditioneel het moment om samen te toosten én om Koggenlandse vrijwilligers en sporters in het zonnetje te zetten. Kent u een onmisbare vrijwilliger of een fantastische sporter die het dubbel en dwars verdient om extra gewaardeerd te worden? Meld hem of haar dan aan voor een onderscheiding.

  Lees verder
 • Succesvolle masterclass cybercrime voor ondernemers

  Vorige week volgden zo’n dertig Koggenlandse ondernemers een masterclass Cybercrime. Een ethische hacker nam aanwezigen mee in de wereld van cybercrime en gaf heel veel tips om cybercrime te voorkomen en gevolgschade te beperken.

  Lees verder
 • Gemeente Koggenland werkt alleen op afspraak

  Sinds 1 juni moet u een afspraak maken, voordat u langskomt bij de gemeente. Dat geldt ook voor het aanvragen van een reisdocument, rijbewijs op uittreksel. Het voordeel van werken op afspraak is dat u direct geholpen wordt. Bovendien zijn de medewerkers voorbereid, waardoor zaken sneller afgehandeld kunnen worden. Documenten ophalen kan nog wel zonder afspraak.

  Lees verder
 • Taalvrijwilliger Tiny helpt Syrische vluchtelingen

  Taalvrijwilliger Tiny met het Syrische echtpaar Shirin en Jaky en hun twee kinderen. Jaky’s schooltas hangt aan de vlaggenstok om te vieren dat hij en Shirin zijn geslaagd voor het inburgeringsexamen.

  Anderhalf jaar geleden kwam Tiny Koedooder (76) in contact met de Syrische Shirin Ahmad (22) en haar man Jaky Jawish (26). Tiny wilde asielzoekers helpen bij hun integratie en had net de cursus ‘Taal voor het leven’ afgerond bij de gemeente. “Ze zijn zo gedreven, dankbaar en hartelijk, het is voor mij een cadeau om hen te mogen begeleiden.”

  Lees verder
 • Koggenland betrekt inwoners bij werving burgemeester

  De werving van een nieuwe burgemeester is een zaak voor ons allemaal. Daarom kunnen Koggenlandse volwassenen én kinderen op een speelse en creatieve manier hun ideeën meegeven in de selectieprocedure.

  Geef hier aan wat u belangrijk vindt in het burgemeesterschap. 

  Lees verder
 • Concept stedenbouwkundig plan Tuindersweijde-Zuid in Obdam

  Op woensdag 25 september 2019 is het ontwerp-stedenbouwkundig plan voor nieuwbouwplan Tuindersweijde-Zuid in Obdam gepresenteerd, dit ligt nu 4 weken ter inzage.

  Lees verder
 • Koggenland dementievriendelijke gemeente

  Op dinsdag 18 september ontving wethouder Win Bijman het certificaat en de sticker voor ‘Dementievriendelijke gemeente’ voor de gemeente Koggenland. Maaike Santema van Stichting Alzheimer Nederland overhandigde de officiële verklaring in Zaal Dolleburg in De Goorn, onder het toeziend oog van zo’n 200 bezoekers.

  Lees verder
 • Eenzaamheid in Koggenland

  Van 1 tot en met 8 oktober is het Week tegen Eenzaamheid. Door het hele land is er dan extra aandacht voor het thema eenzaamheid. Uit recent onderzoek blijkt dat eenzaamheid in Koggenland aanzienlijk minder vaak voorkomt dan gemiddeld in Nederland. Toch staat het onderwerp ook hier hoog op de agenda.

  Lees verder
 • Wegwerkzaamheden en gewijzigde verkeerssituatie De Goorn

  In september vinden asfalteringswerkzaamheden plaats aan de Singel en De Burg. Na die werkzaamheden staat in oktober de openstelling van de Singel gepland. De Singel wordt aangelegd in het verlengde van De Leet. De Singel is aangelegd ter ontsluiting van de nieuwe wijk Buitenplaats en moet daarnaast de wegen in het dorp ontlasten. De openstelling heeft een aantal gevolgen voor de verkeerssituatie.

  Lees verder
 • Ga op Burendag 28 september samen aan de slag!

  Op 28 september is het Burendag, dé dag om samen met buren te zorgen voor een schone straat, buurt, plein of plantsoen. Gemeente Koggenland haakt hier, samen met Schoner Noord-Holland, op in met een aantrekkelijke actie.

  Lees verder
 • Open Monumentendag

  Lees verder
 • Dorpsgesprek Grosthuizen: vragen verkeer, borden en fietspad

  Tijdens het dorpsgesprek Grosthuizen zijn er door diverse inwoners van Grosthuizen vragen en wensen aangegeven met betrekking tot verkeer en de openbare ruimte. Voor alle gestelde vragen, wensen en opmerkingen is onderzocht wat het antwoord is op de vraag en of aangegeven wensen te vervullen zijn. De resultaten zijn besproken met de heer Jacob Wijnker, ons contactpersoon namens Grosthuizen. Hieronder leest u een samenvatting van de uitkomsten.

  Lees verder
 • Koggenlandse wint Young Lady Business Academy

  Laura vertelt aan de wethouder hoe haar prijswinnende 'herinneringenkast' tot stand is gekomen

  De 22-jarige Laura Besseling was blij verrast toen ze op 5 juli werd uitgeroepen tot winnaar van de Young Lady Business Academy. Wethouder Caroline van de Pol wilde Laura graag ontmoeten en ging op de koffie in het ouderlijk huis van de Rustenburgse meubelmaker. De wethouder bewonderde Laura’s prijswinnende meubelstuk en praatte met haar over ondernemerschap en de Westfriese mentaliteit.

  Lees verder
 • Jan Franx blikt terug op 100 dagen burgemeesterschap

  Op zoek naar een nog groter wij-gevoel

  Op 8 april trad Jan Franx aan als waarnemend burgemeester van de gemeente Koggenland. Honderd dagen later is het tijd voor een terugblik. Hoe heeft de burgemeester deze periode ervaren? En welke plannen heeft hij voor de toekomst?

  Lees verder
 • Data en locaties Senioren-café

  In 2009 vond de eerste editie van het Senioren-eetcafé plaats in De Ridder St. Joris in Berkhout. Het werd direct een succes. Tien jaar later wordt het Senioren-eetcafé nog altijd druk bezocht. Een keer per week kunnen inwoners van Koggenland aanschuiven voor een lekker en betaalbaar diner, steeds in een ander dorp. Niet alleen senioren, maar ook chronisch zieken, gehandicapten en mantelzorgers zijn van harte welkom.

  Lees verder
 • Bezorgen reisdocumenten goedkoper

  Het bezorgen van reisdocumenten en rijbewijzen wordt per 1 juni 2019 goedkoper, het bezorgtarief gaat van € 12,65 naar € 4,95. Inwoners kunnen reisdocumenten op ieder adres in Nederland laten bezorgen, waar ze het zelf in ontvangst moeten nemen. Rijbewijzen kunnen alleen op het huisadres bezorgd worden.

  Lees verder
 • Gemeenteraad neemt besluit over openbare ruimte, parkeer en verkeer rondom kindcentrum Avenhorn

  De plannen voor het nieuwe kindcentrum Avenhorn krijgen steeds meer vorm! Op 20 mei behandelt de gemeenteraad voorstellen voor de inrichting van de openbare ruimte, parkeren en verkeer. Ook wordt dan het bestemmingsplan gewijzigd. Om de maatregelen uit te kunnen voeren wordt een budget gevraagd van € 3.2 miljoen.

  Lees verder
 • 4 Meiherdenkingen Koggenland

  Op zaterdagavond 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats. In de gemeente Koggenland hebben wij in de dorpen Berkhout, Obdam, Spierdijk en Ursem een 4 meiherdenking. Het zijn korte, openbare bijeenkomsten waar iedereen welkom is. Alle bijeenkomsten eindigen met een kranslegging.

  Lees verder
 • Hoe gaat u om met iemand met dementie? Leer het in een korte online training.

  Met de veroudering van de Nederlandse bevolking neemt ook het aantal mensen met dementie toe. Dit geldt ook voor Koggenland en daarom willen wij een dementievriendelijke gemeente worden. Dementie heeft verstrekkende gevolgen voor degene die het overkomt en voor zijn of haar naasten. De gemeente wil Koggenlanders voorbereiden op deze veranderende samenleving, zodat inwoners weten hoe om te gaan met iemand met dementie. Daarom stellen wij een gratis online training beschikbaar voor alle inwoners.

  Lees verder
 • Jan Franx nieuwe burgemeester Koggenland

  Per 8 april treedt de heer Jan Franx aan als waarnemend burgemeester van de gemeente Koggenland. De commissaris van de Koning Arthur van Dijk heeft de heer Franx maandagavond 1 april benoemd. De heer Franx kent het Westfriese goed, hij is getrouwd in De Goorn, woont in Enkhuizen en is daar ook tien jaar wethouder geweest. Momenteel is hij wethouder van de gemeente Gooise Meren.

  Lees verder
 • Procedure nieuwe burgemeester stopgezet

  De Commissaris van de Koning heeft donderdagmiddag 21 maart bekend gemaakt dat de procedure voor de nieuwe burgemeester van Koggenland vroegtijdig is stop gezet. Dit betekent dat er op korte termijn geen nieuwe burgemeester wordt benoemd. De Commissaris van de Koning is nu in gesprek met de fractievoorzitters om te voorzien in een waarnemend burgemeester.

  Lees verder
 • Annulering raadsvergadering 13 februari 2019 over aanbeveling kandidaat burgemeesterschap

  De raadsvergadering van vanavond 13 februari 2019 van 20:30 is geannuleerd. Tijdens deze vergadering zou de aanbeveling voor de kandidaat voor het burgemeesterschap van Koggenland bekend worden gemaakt. De vertrouwenscommissie heeft echter meer tijd nodig voor haar werkzaamheden. U wordt geïnformeerd, zodra een nieuwe datum bekend is.

 • Pas op voor oplichting via WhatsApp

  Steeds vaker worden mensen via WhatsApp opgelicht. Het is simpel om geld af te troggelen door je voor te doen als vriend of familielid. Dit doen oplichters dan ook: ze nemen het WhatsApp account over van iemand die je goed kent en vragen om geld over te maken.

  Lees verder
 • Eerste glasvezelkabel gelegd

  Na een intensieve en succesvolle vraagbundeling was het moment eindelijk daar. In Obdam ging op dinsdag 18 december symbolisch de eerste schop in de grond om de aanleg van het glasvezelnetwerk in Koggenland af te trappen. E-Fiber en het college van burgemeester en wethouders  hebben dit mooie moment samen gevierd. Begin januari starten de werkzaamheden in Obdam, daarna volgen de andere dorpen.

  Lees verder
 • Burgemeester sluit woning met drugs in Avenhorn

  Op maandag 10 december heeft burgemeester Posthumus besloten om een koopwoning in Avenhorn voor drie maanden te sluiten, omdat hier 210 hennepplanten zijn aangetroffen. Op vrijdag 14 december vindt de sluiting plaats. De planten zijn in beslag genomen en de woning is veilig gesteld. De verdachten zijn verhoord.

  Lees verder
 • Zorgverzekering voor inwoners met een laag inkomen en hoge zorgkosten

  De gemeente biedt in samenwerking met Univé een collectieve zorgverzekering aan voor inwoners met een laag inkomen, ook wel de gemeentepolis genoemd. Heeft u altijd hoge zorgkosten, dan kan het voor u interessant zijn om de gemeentepolis bij Univé af te sluiten.

  Lees verder
 • Sollicitanten burgemeestersvacature

  In totaal hebben 15 personen gesolliciteerd voor burgemeester van Koggenland. Dit zijn 9 mannelijke en 6 vrouwelijke kandidaten. Van deze kandidaten hebben/hadden 11 personen een (fulltime) fnctie in het (lokaal) openbaar bestuur en 4 personen hebben/hadden een functie daarbuiten. De Commissaris van de Koning selecteert een aantal kandidaten die voldoen aan de profielschets.

  Het proces ziet er daarna als volgt uit:

  • Een afvaardiging van de gemeenteraad voert de sollicitatiegesprekken;
  • De beste twee kandidaten worden besproken in de gemeenteraad. Dit gebeurt in een besloten vergadering;
  • De gemeenteraad beveelt vervolgens twee kandidaten aan. De kandidaat die op nummer 1 staat, moet volgens de gemeenteraad de nieuwe burgemeester worden. Alleen deze naam wordt bekend gemaakt;
  • De Commissaris van de Koning stuurt deze aanbeveling met zijn advies naar de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties;
  • De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties voert ook nog een gesprek met de kandidaat. Uiteindelijk draagt de Minister de kandidaat voor aan de Koning, die de burgemeester benoemt.
  • De Commissaris van de Koning beëdigt de nieuwe burgemeester in de gemeente Koggenland tijdens een openbare vergadering.

  In april heeft u dus waarschijnlijk een nieuwe burgemeester. Natuurlijk neemt burgemeester Posthumus voor die tijd afscheid van u. Wij houden u op de hoogte.