Pagina opties

Ga jij ook voor blikvrij? (05-05-2021)

Blikjes op de grond zijn vies en schadelijk voor de natuur. Ze kunnen ook dodelijk zijn voor dieren. Vooruitlopend op de introductie van statiegeld op blik, roepen jongeren met de campagne ‘Ga jij ook voor blikvrij?’ iedereen op om geen blikjes meer op de grond te gooien. Want ieder blikje in de natuur is er één te veel.

150 miljoen blikjes

Jaarlijks belanden er in Nederland 150 miljoen blikjes op de grond als zwerfafval. Blik bevat inkt en een coating die in de grond lekken. Soms hebben blikjes ook een plastic binnenlaag die nooit verteert, terwijl blik juist heel goed gerecycled kan worden.

Schadelijk voor de natuur

Minstens zo schadelijk is het wanneer blikjes worden vermalen tijdens het maaien van de berm. De scherven kunnen in het veevoer terecht komen en zo levensbedreigend zijn voor dieren. Reden genoeg om blikjes niet op de grond, maar in de afvalbak te gooien.

Gezamenlijke aanpak

Wethouder Rosalien van Dolder: “Nog lang niet iedereen weet hoe schadelijk blikjes als zwerfafval zijn. Wij wachten niet tot de introductie van statiegeld, maar voeren nu al campagne voor minder blikjes op de grond. Dat doen we samen met jongeren, Schoner Holland en andere gemeenten. Zo willen we samen dierenleed en schade aan de natuur voorkomen.”.