Pagina opties

Gemeente Koggenland stimuleert aanpak asbestdaken op schuren (14-09-2021)

De gemeente Koggenland doet mee met de Week van de Asbestvrije Schuur. Tijdens deze week, 13 tot en met 19 september, wordt aandacht gevraagd voor de schadelijke gevolgen van asbest op kleine daken. Wethouder Van Dolder roept inwoners op om deze daken te vervangen en biedt hulp namens de gemeente.

Asbestverdachte daken

In de gemeente Koggenland liggen ongeveer 1.000 kleinere asbestverdachte daken, met een totale oppervlakte van ongeveer 17.000 m2. Dit is een fors aantal. Daken met een oppervlakte kleiner dan 35 vierkante meter mogen particulieren onder bepaalde voorwaarden zelf verwijderen. Verpakkingsmateriaal geschikt voor het verwijderen van asbest op kleine daken, kan worden aangeschaft via de HVC.

Gemeente biedt hulp

Wethouder Van Dolder: ‘Het is belangrijk dat asbestdaken vervangen worden, dat weten we allemaal. De gemeente wil inwoners hier bij helpen. Met materiaal, maar ook met een lening om de kosten hiervan te kunnen betalen als het voor inwoners anders financieel niet mogelijk is. Naast maatregelen om bijvoorbeeld langer in een woning te kunnen blijven wonen, kan er daarom vanaf nu ook gebruik worden gemaakt van de Toekomstbestendig Wonen Lening voor het vervangen van asbestdaken.’

Toekomstbestendig Wonen Lening

Inwoners kunnen een Toekomstbestendig Wonen Lening aanvragen voor het verwijderen van asbest. Hiermee kunnen woningeigenaren de woning verduurzamen en het is goed voor het onderhoud van de schuur. De gemeente werkt voor deze lening samen met het Duurzaam Bouwloket en het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn).

Meer informatie

Op www.koggenland.nl/toekomstbestendig staat meer informatie over de Toekomstbestendig Wonen Lening. Aanvragen is ook via die site mogelijk. Meer informatie over de Week van de Asbestvrije Schuur is te vinden op www.milieucentraal.nl.